Is meloen gezond of ongezond? - Een Maatje Minder (2024)

Eerst even voorstellen

Om maar met de deur in huis te vallen: meloen is gezond. Die heb je vast in the pocket. Voordat we gaan kijken naar waarom dat zo is en of er mogelijk ook nadelen zitten aan dit zomerse fruit, gaan we eerst kort in op wat het nou precies is.

Meloenen behoren tot de Cucurbitaceae-familie en zijn verwant aan de pompoen en komkommer. Officieel behoort deze zoete en vlezige vrucht niet tot de fruitsoorten, maar tot de groentesoorten.

Omdat de vruchten qua voedingsstoffen en suiker meer op fruit lijken, telt een stuk meloen wel mee als dagelijkse portie fruit en niet als groente. Om het nog verwarrender te maken, is de meloen botanisch gezien een soort bes.

Er zijn meer dan 70 verschillende soorten. In Nederland zijn de watermeloen, cantaloupe en de galiameloen het meest bekend. Welke van deze soorten het meest gezond is, lees je verderop in dit artikel. Eerst gaan we in op de vraag waarom de meloen gezond is (of misschien toch een beetje ongezond?).

Samenvatting
Meloen is officieel geen fruit maar een groente. Doordat-ie qua voedingsstoffen meer op fruitsoorten lijkt, telt ie wel mee als een portie fruit.

Waarom is meloen gezond (of niet)?

De hamvraag van dit artikel is natuurlijk of meloen gezond (of juist ongezond) is. Doordat de populaire ‘fruitsoort’ doorgaans nogal wat suiker bevat, heeft de vrucht een lange tijd niet zo’n gezond imago gehad.

Toch bevatten meloenen ook vezels, waardoor de fruitsuikers niet zo’n hoge piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. De vezels zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt.

Bovendien geven de vezels (en het vocht) een verzadigd gevoel en bevorderen ze een goede spijsvertering. Meloen eten en afvallen kan dus heel goed hand in hand gaan.

Meloenen bevatten relatief weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Dat zijn stofjes die je cellen beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen van buitenaf.

Daarnaast bestaan ze voor een groot deel uit water. Ondanks dat er suiker in zit, passen ze in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt ook als we gaan kijken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen.

Goed voor hart- en bloedvaten

Meloenen bevatten kalium. Dit mineraal staat erom bekend dat het kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk [1]. Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Voor gezonde botten

Ook je botten zouden er baat bij hebben als je regelmatig een stuk meloen verorberd. De vruchtgroente bevat namelijk calcium maar ook magnesium, foliumzuur en vitamine K. Deze stofjes spelen een rol bij het behoud van sterke botten. Ook zou vitamine K een rol spelen bij het normaal functioneren van hart- en bloedvaten [2].

Goed voor de huid en ogen

Meloenen zijn doorgaans een goede bron van vitamine C en bètacaroteen. De laatste wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Beide vitaminen dragen bij aan een gezonde huid. Bètacaroteen is daarnaast goed voor de ogen. Van vitamine C weten we dat het nodig is voor de aanmaak van collageen. Dit eiwit geeft je huid structuur en stevigheid. Bovendien is vitamine C bij aan een juiste werking van je immuunsysteem en dus een goede weerstand [3].

Samenvatting
Over het algemeen kunnen we stellen dat meloenen door de vitamines en mineralen een gunstig effect kunnen hebben op je gezondheid. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen schade die ontstaat door vrije radicalen.

Welke meloen is het gezondst?

Nu we weten dat de meloen gezond is, vragen wij ons af: welke meloen is nou het beste voor je? Wij nemen de populairste meloensoorten onder de loep.

Watermeloen

De watermeloen is wereldwijd de populairste meloen. Maar is-ie ook goed voor je? Met name wat de hoeveelheid vezels aangaat, blinkt deze groene topper uit. Maar ook het stofje dat zijn vruchtvlees zo mooi rood maakt, zou heel gezond moeten zijn.

Omdat er over deze geliefde en zomerse topper nog heel veel meer te vertellen valt (bijvoorbeeld dat-ie mogelijk dezelfde werking heeft als viagra) hebben wij een apart artikel aan deze vrucht gewijd. Meer weten? Lees dan hier verder en ontdek waarom watermeloen gezond is.

Galiameloen

Deze populaire meloen is een soort kruising tussen een cantaloupe en een suikermeloen. Als het gaat om de hoeveelheid calcium en magnesium, dan is de galiameloen de ‘winnaar’. Je kunt dus wel zeggen dat galiameloen gezond is.

Galia meloenen vallen onder de zogenaamde netmeloenen. Deze soort herken je aan een kurkachtig patroon op de schil (een soort net). De sappige en zoete galiameloen heeft lichtgroen vruchtvlees en bevat meer vruchtvlees dan andere meloensoorten.

We krijgen weleens de vraag of galiameloen gezond is als je zwanger bent. Fruit (met mate) is altijd een goed idee. We denken dat de vraag te maken heeft met het feit dat de meeste meloenen rijk zijn aan foliumzuur. Dit is goed voor je ongeboren kindje. Voldoende foliumzuur tijdens zwangerschap en bij kinderwens verkleint de kans op afwijkingen [4]

Als je ze eet voor het foliumzuur, kun je trouwens beter de cantaloupe nemen. Die bevat namelijk van alle populaire soorten het meeste foliumzuur.

Wel is het belangrijk om niet té veel fruit te eten als je zwanger bent. Als je te veel suiker binnenkrijgt heb je een grotere kans op zwangerschapsdiabetes. Dit kan verschillende negatieve gevolgen zorgen, zoals een te grote baby.

Cantaloupe (Europese) meloen

De cantaloupe wordt ook wel zoete meloen, muskmeloen of rockmeloen genoemd. Stoere namen, maar is de cantaloupe meloen gezond? Nou behoorlijk. Deze zoete en aromatische meloen blinkt door zijn oranje vruchtvlees uit in de hoeveelheid beta-caroteen die erin zit. Namelijk zoveel dat-ie onder andere sinaasappels, perziken, mango’s en grapefruit laat verbleken.

Een schaaltje cantaloupe meloen bevat maar liefst 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Hetzelfde schaaltje bevat bovendien meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Honingmeloen

De honingmeloen staat ook wel bekend als gele meloen of honingdauwmeloen (honey dew). De schil is glad en het vruchtvlees is geel van kleur. De frisse meloen bevat veel fosfor en kalium. Beide zijn zogenoemde elektrolyten.

Dit zijn belangrijke zouten in het lichaam. Ze spelen een rol in de zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam. Vaak zijn sportdrankjes aangevuld met elektrolyten, zodat je na een workout belangrijke mineralen aan kunt vullen. Maar een stuk honingmeloen na het sporten is zeker net zo gezond! Bovendien heb je meestal alleen deze drankjes nodig als je aan topsport doet. Anders is water drinken voldoende!

Ook andere meloensoorten bevatten elektrolyten. Als je iets verder naar beneden scrolt, krijg je een handig overzicht van de voedingswaarde van verschillende soorten.

Deze op een gele rugbybal lijkende vrucht bevat bovendien van alle hier besproken soorten het meeste vitamine B6. B6 is belangrijk voor het goed functioneren van je hersenen. We kunnen zelf geen vitamine B6 aanmaken en zijn hiervoor dus afhankelijk van onze voeding [5].

Piel de sapo

Eerlijk? Wij vinden piel de sapo behoorlijk interessant klinken en doen ons best hier geen flauwe grapjes over te maken. De piel de sapo meloen verdient namelijk beter.

De naam betekent in het Spaans (waar deze soort vandaan komt) letterlijk paddenhuid. Dit komt door de knobbelige, groene schil die deze soort heeft. Het vruchtvlees is wit en erg zoet.

Ook de piel de sapo is gezond. Hij bevat behoorlijk wat vitamine A en C en verschillende mineralen.

Dino meloen

Weer zo’n leuke naam. Deze witgestreepte meloen wordt steeds populairder. Officieel heet-ie white honey dew melon (in Engeland noemen ze hem snowball melon). De vrucht lijkt op een dino-ei, vandaar zijn naam. Anders dan je misschien zou denken, is deze soort geen kruising, maar een op zichzelf staande soort.

Deze ‘ei look alike’ is iets minder zoet qua smaak. Wat voedingswaarde aangaat, konden we geen opvallende uitschieters vinden, maar de dino meloen is zeker ook gezond.

De gezondste meloen: take it personal

Zoals je ziet, heeft iedere meloensoort die we beschreven hebben wel iets waar-ie in uitblinkt. Welke meloen het gezondst is, hangt dus ook een beetje van de vraag waaraan jij specifiek behoefte aan hebt.

Zo bevat de cantaloupe het meeste foliumzuur, vitamine A, vitamine C en de meeste vezels (1,1 gram per 125 gram) van alle soorten die we besproken hebben. De gele meloen blinkt weer uit qua kalium, fosfor en vitamine B6, terwijl de galiameloen weer meer magnesium en calcium bevat.

Samenvatting
Wat de meest gezonde meloen is, is voor iedereen persoonlijk. Bijna iedere soort heeft wel iets unieks. Zo bevat de cantaloupe het meeste foliumzuur, vitamine C en vitamine A. Terwijl de honey dew weer meer kalium en fosfor bevat.

Meloen voedingswaarde – een handig overzicht

Om het makkelijker te maken om de gezondste meloen te kiezen, zetten we de voedingswaarde van deze meloenen (per schaaltje van 125 gram) in een handig overzicht.

Omdat meloen geen vet en slechts een verwaarloosbare hoeveelheid zout bevat, hebben we deze voor het gemak even weggelaten. Ook eiwit bevat de vruchtgroente niet veel, de honingmeloen heeft met 1,1 gram eiwit per 100 gram het meeste.

SoortKcalKoolhydraten (g)Kalium (mg)Calcium (mg)Magnesium (mg)
Watermeloen45101981310
Galiameloen347,52501925
Cantaloupe489,93341115
Honingmeloen387,94381614
Piel de sapo418,83051516
Dino meloen418,83051516
SoortVitamine A (µg)IJzer (mg)Vitamine C (mg)Vitamine B6 (mg)
Watermeloen280,580,09
Galia meloen51150,08
Cantaloupe2110,3460,09
Honingmeloen50,8400,13
Piel de sapo630,6280,1
Dino meloen630,6280,1
SoortFoliumzuur (µg)Fosfor (mg)Jodium (µg)Vezels (g)
Watermeloen31400,8
Galia meloen41300,5
Cantaloupe261951,1
Honingmeloen32600,8
Piel de sapo91810,8
Dino meloen91810,8

Hoeveel meloen mag je per dag eten?

Meloen is gezond, maar omdat het toch vrij veel fruitsuiker bevat, is het slim om het niet te overdrijven. Meloen en afvallen gaan prima samen, maar als je teveel fruitsuiker binnenkrijgt, kan dit het gewichtsverlies belemmeren. Daarom zijn wij ook zo’n fan van het koolhydraatarme dieet.

Daarom raden wij aan om het bij meloenen (hoe gezond ook) bij een portie per dag te houden. Dit komt neer op ongeveer 150 gram (een schaaltje is ongeveer 125 gram).

Meloen gezond of ongezond, conclusie

Dat meloenen gezond zijn, moge duidelijk zijn. Door de brede variatie is het een heerlijke manier om een dagelijkse portie fruit binnen te krijgen. Door de vitamines en mineralen die ze bevatten passen ze in een bewuste levensstijl.

Gezonde voeding is belangrijk om letterlijk en figuurlijk goed in je vel te zitten. Wist je dat wij in onze unieke 3 Weken Afslank Challenge volledig inzetten op voeding? Je hoeft dus niet te sporten en toch ben je na 3 weken 5 tot 10 kilo lichter, zonder hongergevoel.

Misschien heb je ons al ooit voorbij zien komen in de media. De methode werkt namelijk zo goed dat kranten ons hebben benaderd om de succesverhalen te delen. Ervaar zelf hoe effectief de challenge is en meld je vandaag nog aan!

Bronvermelding

Is meloen gezond of ongezond? - Een Maatje Minder (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5411

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.